Ylen palvelut ovat entistä tärkeämpiä

Yleisradio on meille monille tärkeä ja rakas instituutio. Ylen tiedonvälitysrooli on erityisen tärkeä tänä aikana, kun valeuutiset leviävät ja yhteiskunnallinen keskustelu on kuplautumassa. Näen, että tässä oudossa ajassa Ylen tarjoamille kulttuurisille elämyksille ja yhteisille tarinoille on myös erityisen paljon tarvetta ja kysyntää.

Demokratian toimivuuden kannalta on tärkeää, että kaikki voivat varallisuudesta riippumatta vastaanottaa luotettavaa, monipuolista ja faktapohjaista tietoa. Laadukkaat, virkistävät ja monipuoliset kulttuurisisällöt kuuluvat myös kaikille. Näin pitää olla jatkossakin.

Ylen roolista ja toimintamahdollisuuksista on jälleen puhetta, kun eduskunta aloitti uuden Yle-lain käsittelyn. Lakimuutokseen on ryhdytty, sillä Euroopan komissio edellyttää Suomelta toimenpiteitä Ylen suhteen. Taustalla on yksityisten mediayhtiöiden Euroopan komissiolle tekemä valtiontukikantelu, jossa Yleä syytetään mediamarkkinoiden vääristämisestä. Ymmärrän media-alan ahdingon, mutta Ylen markkinoita vääristävästä vaikutuksesta ei ole näyttöä (pikemminkin päinvastoin), mutta joka tapauksessa lakiin on tehtävä muutoksia.

Lakimuutokset on pyritty laatimaan komission ehtojen mukaisiksi niin että Ylen toimintaa joudutaan rajaamaan mahdollisimman vähän. Me emme Vasemmistoliitossa ole tekemässä muutoksia Yle-lakiin erityisen mielellämme. Kuitenkin yhteistyössä muiden eduskuntaryhmien kanssa on pyritty valitsemaan pienimmän pahan tie ja päädytty ratkaisuun, joka toivon mukaan aiheuttaa Ylen toiminnalle vähiten haittaa.

Lakimuutoksen myötä Ylen on lisättävä tekstisisältöihin liikkuvaa kuvaa ja ääntä EU-komission valtiontukiehtojen mukaisesti. Yle on valmistautunut muutoksen jo pitkään ja Ylen oman arvion mukaan lakimuutos ei merkittävästi muuta tai heikennä sen toimintaa.

On valitettavaa, jos yleisradioyhtiöiden toimintaa tarkastellaan EU:ssa lähinnä kilpailuoikeuden näkökulmasta. Julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden tuottamilla uutisilla ja muilla sisällöillä on tärkeä merkitys demokratian, tiedonsaannin ja ihmisten yhdenvertaisuuden toteutumisen näkökulmasta. Markkinat eivät hoida kaikkea, vaan tarvitaan myös julkista palvelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *