Olen Vasemmistoliiton kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Oulusta.

Minut valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja kevään 2023 eduskuntavaaleissa tulin valituksi kolmannelle kaudelleni.

Oulun kunnallispolitiikassa olen toiminut vuodesta 2009 lähtien. Vasemmistoliiton varapuheenjohtajana toimin vuosina 2016-2019. Koulutukseltani olen filosofian maisteri, valmistuin Oulun yliopistosta vuonna 2014 pääaineenani aate- ja oppihistoria. Ennen poliittista työtä työskentelin muun muassa järjestösihteerinä ja kaupanmyyjänä.

Toimin Sanna Marinin hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä 29.6.2021–19.6.2023. Vastuulleni kuuluivat monet Kelan maksamat etuudet, kuten sairausvakuutuslain alaiset päivärahat ja korvaukset, eläketurva, työttömyysturva, asumistuet sekä muun muassa lääkehuolto, työsuojelu, STEA ja Veikkaus ja valmiusasioiden koordinointi.

Olen syntynyt huhtikuussa 1988 ja elänyt lapsuuteni Oulunsalossa. Nykyisin elämä jakautuu Helsingin ja Oulun välille ja perheeseen kuuluu aviomieheni Matti, joulukuussa 2019 syntynyt lapsemme sekä kissani Hyrmä. Harrastukset ovat olleet työn täyttämässä elämässä melko vähissä, mutta vapaa-ajallani tykkään mökkeillä ja urheilla, sekä käydä keikoilla ja muissa kulttuuririennoissa.

Politiikkaan ajauduin enemmän tai vähemmän sattuman kautta. Lapsesta asti olen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja sisälläni on palanut halu tehdä yhteiskunnasta oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen paikka kaikille. Olen päätynyt eduskuntaan kunnallispolitiikan ja järjestötyön kautta. Polkuni on innostava esimerkki siitä, että Suomessa voi vaatimattomasta taustasta ja eliittien ulkopuolelta nuorellakin iällä ponnistaa eduskuntaan.

Politiikassa erityisen tärkeitä asioita minulle ovat:
– tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet kaikille
– taloudellinen tasa-arvo ja riittävät sosiaaliset turvaverkot
– ilmastonmuutoksen hillintä ja ympäristönsuojelu
– reilu työelämä ja talousjärjestelmä
– sukupuolten ja erilaisten ihmisten välinen tasa-arvo
– inhimillinen hoito ja hoiva kaikille.

Suomi ja suomalaiset eivät elä tyhjiössä, vaan muun maailman kehitys vaikuttaa myös meihin. Siksi olen kiinnostunut myös kansainvälisestä politiikasta ja globaalista kestävästä kehityksestä. Kaiken yhteiskuntapolitiikan ja talouden tulee toimia ympäristön ihmiselle asettamissa rajoissa, siksi ilmastonmuutoksen hillitseminen ja luonnon monimuotoisuuden hupenemisen pysäyttäminen on tässä ajassa ensisijaisen tärkeä tehtävä ihmiskunnalle. Kyse on samalla koko ihmiskunnan tulevaisuudesta, sillä ihminen on lopulta riippuvainen ympäristöstä.

Uskon, että kestävä politiikka rakennetaan parhaalle mahdolliselle tieteelliselle tiedolle ja vahvalle arvopohjalle. Yhteiskuntapolitiikassa on lopulta aina kyse arvoista ja valinnoista, mutta päätösten tulee perustua oikeaan ja monipuoliseen tietoon ja huolelliseen valmisteluun. Politiikassa tärkeää on yhteistyö, sillä yksin ei pysty mitään saavuttamaan eikä yhdessä päässä asu kaikki tieto.