Tulo-ongelma

Viime aikoina on puhuttu paljon hoitajapulasta ja hoitohenkilökunnan palkkauksesta. Jotta meillä riittää osaavaa ja motivoitunutta hoitohenkilökuntaa jatkossakin, pitää työolojen ja palkkauksen olla kunnossa. Tuoreen kyselyn mukaan lähes 80% suomalaisista soisi hoitoalan työntekijöille muita suuremmat palkankorotukset ja valtaosa toivoo, että vanhusten hoitoon palkattaisiin lisää henkilökuntaa.

Julkisen sektorin järjestämät sote-palvelut rahoitetaan pääosin verovaroin. Henkilökuntalisäykset ja palkankorotukset sekä ikääntymisen aiheuttamat palvelutarpeet tarkoittavat lisäyksiä julkisiin menoihin. Niitä varten tarvitaan lisää verotuloja, sillä ei ole olemassa taikaseinää, josta lisäkädet ja korkeammat palkat voidaan maksaa.

Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto on kansainvälisesti vertaillen kustannustehokasta. Sote-uudistus voi tuoda paikoin lisää kustannustehokkuutta, mutta tehostamisen ja leikkaamisen tie on monin paikoin kuljettu loppuun ja tarvitaan lisää resursseja. Moni suomalainen olisikin valmis maksamaan lisää veroja, jos sillä voitaisiin taata laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille.

Kun puhutaan valtion ja kuntatalouden tasapainosta, on menojen lisäksi tarkasteltava myös tulopuolta. Verotuottojen kasvattamisessa työllisyydestä huolehtiminen on avainasemassa. Julkisessa taloudessa on myös rakenteellisia verovajeita. Listaamattomien yritysten omistajat voivat nostaa osinkotulonsa huomattavan alhaisella veroprosentilla. Lisäksi verottajalta jää saamatta vuosittain satoja miljoonia euroja veronkierron ja aggressiivisen verosuunnittelun seurauksena. Näitä verotuksen porsaanreikiä on parsittava ja verovuotoja tukittava.

Suomessa tarvitaan realistista arvokeskustelua verotuksesta ja hoivan rahoituksesta. Väestön ikääntyessä ja hoivan tarpeen kasvaessa verotuloja on välttämätöntä saada lisää. Pienituloisten verorasitetta ei voi kasvattaa, mutta hyvätuloisten ja suurten osinkotulojen verotusta täytyy voida korottaa.

Myös Oulun kaupungilla on tulo-ongelma. Oulun menokasvu on viime vuosina ollut maltillista, mutta tulopuoli sakkaa. Kaupungin talouden epätasapainoa helpottaisi, jos saamme kohennettua työllisyyttä ja houkuteltua kaupunkiin lisää työikäisiä asukkaita. Kuitenkin talouden tasapainottamispakissa on pidettävä mukana myös maltillinen kunnallisveron korotus. Ilman sitä tule painetta tehdä kipeitä leikkauksia palveluista.

Kirjoitus on julkaistu Forum24 -lehdessä 6.2.2020

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *