Tukitaan verovuodot ja suljetaan veroparatiisit

Suomen vuosibudjetti on reilut 50 miljardia euroa tänä vuonna. Tuon verran rahaa vaatii valtion talouden pyörittäminen ja sillä rahalla saadaan esimerkiksi kansaneläkkeet, työttömyysturva, sairaanhoitoa, lapsilisät, koulutus, tutkimus, tienpito ja poliisivoimat. 

Budjetin loppusumma on erittäin suuri, mutta vielä käsittämättömämpi on se luku, kuinka paljon rahaa heitämme hukkaan vuosittain veronkierron takia. Euroopan maat menettävät vuosittain satoja miljardeja euroja verovälttelyn ja veronkierron seurauksena. Itse keksisin noille rahoille valtavasti tärkeitä käyttökohteita. Ne voisi suunnata esimerkiksi vanhushoivan parantamiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan tai koulujen luokkakokojen pienentämiseen. 

Verovälttely nakertaa hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa. Mutta veronkierto vääristää myös yritysten välistä kilpailua, ja haittaa erityisesti pienyritysten toimintaa. Pienet yritykset eivät voi käyttää porsaanreiät löytäviä juristi- ja ekonomiarmeijoita minimoimaan maksettavia veroja monikansallisten konsernien lailla. Pienet kotimaiset yritykset maksavatkin usein suhteellisesti enemmän veroa kuin voittonsa veroparatiiseihin siirtävät monikansalliset suuryritykset.

Suomi voi puuttua kansainväliseen verokikkailuun esimerkiksi rajoittamalla suuryritysten sisäisten korkojen verovähennysoikeutta. Kuitenkin suurimmat ja tehokkaimmat toimet on tehtävä kansainvälisellä tasolla ja EU:n on oltava verokierron vastaisen taistelun eturintamassa.

EU:n tulee velvoittaa kansainvälisiltä yrityksiltä julkista maakohtaista kirjanpitoa, joka tekee suuryritysten aggressiivisesta verosuunnittelusta näkyvää. Tulee edelleen lisätä omistusten avoimuutta ja näin helpottaa asiallisen veronmaksun valvontaa.

EU:n omalla alueella toimii veroparatiiseja. Ne on suljettava välittömästi ja unionin on estettävä pääomien pakeneminen unionin ulkopuolelle maailman muihin veroparatiiseihin. Unionin sisäisten veroparatiisien toiminta voitaisiin lopettaa ja samalla katkaista myös jäsenmaidensa välinen verokilpailukierre määrittämällä yhteinen ja yhdistetty yhteisöveropohja ja asettamalla minimitaso kansalliselle yritysverotukselle.

Veroilla on väliä, koska niillä rahoitetaan julkishyödykkeet ja peruspalvelut. Koululaiset jäävät opettamatta, varusmiehet kouluttamatta, ikäihmiset hoitamatta ja tiet rakentamatta, jos verovaroilla ei kyetä maksamaan ihmisten palkkoja. 

Veroparatiisien olemassaolo mahdollistaa taloudellisen epätasa-arvon lisääntymisen ja johtaa siihen, että varallisuus kasaantuu aina vain harvempien käsiin. Veroparatiisit ovat myös korruption, talousrikollisuuden ja rahanpesun pesäkkeitä, jotka on aika siirtää historiaan. Siinä EU voi tehdä paljon.

Hanna Sarkkinen
Kansanedustaja, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja
Eurovaaliehdokas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *