Suomen veropohja vuotaa

Kukaan ei varmaankaan rakasta veroja, mutta useimmat meistä maksavat niitä mukisematta. Veronmaksuhalua edistää tieto siitä, että verovaroilla rahoitetaan vanhusten hoitoa, lasten koulutusta, sosiaaliturvaa, maanpuolustusta ja tienpitoa. Yhteiskunta toimi ilman riittävää verorahoitusta.

Ikääntyminen on Suomen julkisen talouden merkittävin haaste. Verotulot pienenevät ja menot kasvavat, kun työikäisen väestön määrä suhteessa muuhun väestöön pienenee. Nyt on välttämätöntä pitää huolta veropohjasta, jos haluamme taata kaikille riittävät julkiset palvelut ja tasapainottaa julkista taloutta.

Pidän veronalennuspuheita tässä tilanteessa todellisuudesta irtaantuneina. Ei ole mahdollista samaan aikaan alentaa verotusta, tasapainottaa julkista taloutta ja parantaa palveluita. Valintoja pitää tehdä. Veropohjasta huolehtiminen ja veronalennuspuheiden lopettaminen on välttämätöntä, mikäli aiomme tasapainottaa julkista taloutta ja pitää huolta väestön hyvinvoinnista.

Valtiontalouden tuleville vuosille ennustetun alijäämään yksi suuri syy on veroasteen lasku. Kokonaisveroaste on laskenut viime vuosina ja ilman uusia päätöksiä veroaste alenee tulevina vuosina edelleen. Veroasteen lasku selittää merkittävän osan ennustetusta julkisen talouden alijäämästä. Tanskan veroasteella julkinen taloutemme olisi tasapainossa.

Tänä keväänä puhutaan paljon julkisen talouden tasapainottamista. On ymmärrettävä, ettei julkista taloutta voida tasapainottaa ikääntyvän väestön olosuhteissa menoleikkauksilla, ilman että samalla romutetaan hyvinvointivaltio ja ihmiset jätetään heitteille. Oikeudenmukaisen verotuksen rakentaminen on isossa roolissa julkisen talouden tasapainottamisessa.

Veropohjan vahvistaminen tulee tehdä tavalla, joka samalla vähentää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja säilyttää työnteon kannustimet. Verojärjestelmän tulo- ja varallisuuseroja tasaavista mekanismeista on huolehdittava, jotta eriarvoistumiskehitys saadaan katkaistua. Pieni- ja keskituloisten palkkaverotusta ei pidä kiristää.

Tällä hallituskaudella on kriisinhoitotoimien ohessa tehty useita rakenneuudistuksia sekä panostettu peruspalveluihin ja koulutukseen. Verouudistukset jäivät poliittisten erimielisyyksien vuoksi paljolti tekemättä. Vasemmistoliitto esittää seuraavalle vaalikaudelle julkisen talouden vahvistamiseksi listaamattomien yhtiöiden omistajien perusteettoman veroedun poistoa ja muita verotuksen porsaanreikien tukkimistoimia.

Sosiaalipolitiikka ja verotus nivoutuvat yhteen. Eriarvoisuuden torjunta vaatii tuekseen oikeudenmukaisen verojärjestelmän ja riittävän veropohjan.

Julkaistu Kalevassa 25.1.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *