Mitä sotesotkusta voi oppia?

Tällä viikolla nähtiin Sipilän hallituksen sotesotkun loppuhuipennus, kun uudistusta kriittisesti arvioinut raportti vuoti julkisuuteen. Tarkoitus oli ollut, että sen julkistaminen olisi lykätty vaalien jälkeiseen aikaan.

Raportti antaa uudistuksen valmistelusta karun kuvan: keskustan ja kokoomuksen lehmänkauppa sotki uudistuksen, aikataulut olivat mahdottomat, asiantuntijoita ei kuunneltu ja poliittinen ohjaus oli voimallista ja sekavaa. Yksityiset terveysfirmat pääsivät vaikuttamaan valmisteluun voimakkaasti. Markkinamallin (kok) ja maakuntamallin (kesk) muodostava valtava kokonaisuus oli liian ongelmallinen ja massiivinen. Syyt soten kaatumiseen löytyvät siis paljolti poliittisesta lehmänkaupasta ja huonosta valmistelusta.

Mutta mitä tästä kaikesta voi ja pitää oppia? Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamistyö on joka tapauksessa edessä.

  1. Uudistus tulee tehdä palvelut edellä. Tärkeitä tavoitteita ovat esimerkiksi terveyskeskusten hoitoonpääsyn helpottaminen. Vasemmistoliiton mielestä terveyskeskuslääkärille pitää ei-kiireellisissä tapauksissa päästä viikossa maksutta. Myös mielenterveyspalveluiden saatavuutta on parannettava ja matalan kynnyksen palveluita lisättävä. Suomeen tarvitaan terapiatakuu. Vanhustenhoidon laatua on parannettava, tarvitaan lakisääteinen ja sitova 0,7 hoitajamitoitus. Vammaisten elinikäisten palveluiden kuten asumisen kilpailuttamisrumba on lopetettava.
  2. Päävastuu palveluista tulee olla julkisella sektorilla. Vanhustenhuollon kriisi on osoittanut, ettei hoidossa ja hoivassa voi heittäytyä kansainvälisten terveysjättien armoille, vaan palveluiden perusrungon pitää olla julkisessa hallinnassa, yksityiset toimijat voivat täydentää palvelupalettia.
  3. Uudistus tulee tehdä vaiheistetusti. Elefantti kannattaa syödä palasina. Isoa muutosta palvelurakenteisiin ei voi tehdä kerralla, vaan uudistus pitää vaiheistaa ja tehdä hallitusti.
  4. Valmistelu on tehtävä huolellisesti ja asiantuntijoita kuullen. Kun käyttää aikaa huolelliseen valmisteluun ja asiantuntijoiden kuulemiseen, etenee uudistus lopulta sujuvammin ja kestää paremmin kritiikkiä ja aikaan. Poliittista valmistelua tulee tehdä parlamentaarisesti siten, että kaikki otetaan mukaan ja varmistetaan uudistukselle laaja tuki.
  5. Tulee keskittyä soteuudistuksen tekemiseen ja ottaa huomioon alueelliset erot. Vaikka sote-uudistuksen valmistelua jatkettaisiin maakuntapohjalta, tulee aluksi keskittyä nimenomaan sote-palveluihin eikä lähteä tekemään liikaa muita uudistuksia samalla. Suomi on iso maa ja alueet ovat erilaisia, se pitää ottaa uudistuksessa huomioon ja sallia alueellisesti erilaisia ratkaisuja mikäli se on tarpeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *