Mistä rahat?

Eduskuntavaaleissa puolueet ja ehdokkaat esittävät ehdotuksia palveluiden kehittämiseksi ja maailman parantamiseksi. Myös Vasemmistoliitto esittää omia ehdotuksiaan eriarvoisuuden vähentämiseksi, ympäristön suojelemiseksi sekä tulevaisuuden työelämän rakentamiseksi vaaliohjelmassamme.

Kuitenkin ennen vaaleja monet varovat kertomasta, että mistä varat hyvien asioiden toteuttamiseen otetaan. Joidenkin tahojen esittämät vaatimukset ovat myös äärimmäisen ristiriitaisia. On epärehellisestä ja populistista sanoa, että veroastetta on laskettava ja samaan hengenvetoon vaatia lisärahaa koulutukseen ja vanhushoivaan. Samaan aikaan ei voi tehdä isoja veronalennuksia ja palveluiden parannuksia.

On rehellistä kertoa avoimesti, mistä rahat aiotaan ottaa. Siksi Vasemmistoliitto on julkaissut Mistä rahat -ohjelman, jossa kerromme, millaisilla vero- ja tukiuudistuksilla esityksiämme esimerkiksi rahoitetaan. Mikään muu puolue ei ainakaan vielä ole näin selkeästi kertonut, miten he aikovat ehdotuksensa rahoittaa.

Veroastetta tuskin voidaan alentaa, jos haluamme tulevaisuudessakin rahoittaa hyvinvointipalvelut, infrastruktuurin, sosiaaliturvan ja koulutuksen vanhenevan väestön olosuhteissa. Esitämme yli kahden miljardin verran ehdotuksia tulojen hankkimiseksi. Esityksillä voidaan rahoittaa tarvittavia parannuksia esimerkiksi vanhustenhoitoon ja lasten koulutukseen.

Esitämme esimerkiksi ansio- ja pääomatulojen erillisverotuksesta luopumista ja progressiivista pääomaverotusta sekä listaamattomien yhtiöiden verohuojennuksen rajausta. Yhdistetty verotus kaikille tuloille tekisi pääomatuloverotuksesta aidosti progressiivista, keventäisi pienten pääomatulojen verotusta ja hyödyttäisi kaikkia muita paitsi suurten pääomatulojen saajia. Nyt myös hyvin pienistä pääomatuloista peritään kohtalaisen suurta veroa, ja toisaalta suurten pääomatulojen veroprosentti on varsin matala suhteessa ansiotuloverotukseen, mikä osaltaan kannustaa tulonmuuntoon.

Toivottavasti vaalikeskusteluissa vältytään populismilta, jossa samaan aikaan vaaditaan veroja alas ja palveluita ylös. Taikahattua kun ei ole olemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *