Missä meidän on pakko onnistua?

Vaalipuheissa sinkoilevat erilaiset mielipiteet. Uusia ajatuksia tarvitaan, kun Suomen tulevaisuuden suuntaa haetaan kansanvallan karkeloissa.

On myös syytä pohtia, missä kysymyksissä meidän on välttämätöntä onnistua.

Ensimmäinen kysymys on uupumus ja mielenterveysongelmat. Tarvitsemme mielenterveyden Pohjois-Karjala projektin, jolla ennaltaehkäistään ongelmia ja kehitetään palveluita. Apua pitää saada nopeammin. On myös käännettävä katsetta ongelmia aiheuttaviin yhteiskunnan rakenteisiin.

Toinen kysymys on työikäisen väestön väheneminen ja työvoimapula. Työperäinen maahanmuutto on välttämättömyys. Kaikki on saatava töihin. Työsyrjinnästä on päästävä eroon. Työkykyyn ja osaamiseen on panostettava. Julkisten palveluiden työvoimapulan ratkaiseminen on kriittinen kysymys palveluiden kannalta.

Kolmas kysymys on eriarvoisuus. Koulujen ja oppimistulosten eriytyminen on pysäytettävä. Verotuksella on estettävä varallisuuserojen kasvu. Alueiden eriytymiseen on puututtava aluepolitiikalla. Köyhyyttä on vähennettävä.

Neljäs kysymys on valtion talouden alijäämä ja ikääntymisen aiheuttamat paineet julkiseen talouteen. Taloutta on tasapainotettava oikeudenmukaisesti, painottaen verosopeutusta. Tasapainotusta ei voida tehdä miljardiluokan menoleikkauksilla, sillä se lisäisi eriarvoisuutta. Fokus on oltava suurten omaisuustulojen verotuksen korjaamisessa.

Viides kysymys on maapallon kestävyys. Ihminenkään ei voi elää, jos tuhoamme planeettamme. Luonnon köyhtyminen ja ilmastonmuutos on pysäytettävä. Reilu siirtymä ympäristökestävään kiertotalouteen synnyttää paljon uutta työtä.

Olemme tällä kaudella hoitaneet kriisejä, panostaneet hyvinvointiin ja uudistaneet rakenteita. Pian alkavalla eduskuntakaudella tehtävämme on ratkaista nämä isot kestävyyshaasteet.

Hanna Sarkkinen

Julkaistu Kalevan mielipidepalstalla 11.3.2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *