Hallitus vastaa hintakriisiin ja kansalaisten huoliin

Epävarmuuksien aika testaa yhteiskunnan turvaverkkoja ja tasa-arvoa. Eriarvoisuutta torjuva yhteiskunta pärjää paremmin vaikeinakin aikoina.

Nykyinen hallitus on kriisienkin keskellä tehnyt uudistuksia ja panostuksia sosiaaliturvaan, koulutukseen ja palveluihin. Kriiseihin – aina koronapandemiasta nykyiseen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamaan energia- ja elinkustannuskriisiin – on vastattu eriarvoisuutta torjuen ja pienituloiset huomioiden.

Hallitus on myös ylittänyt selvästi hallituskauden alussa asetetun työllisyystavoitteen. Työtä riittää edelleen erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden alentamiseksi. Hallitus on kuitenkin osoittanut, että työllisyyttä voidaan tehokkaasti edistää ilman, että sosiaaliturvasta leikataan.

Tänä talvena energian hinnan ja elinkustannusten nousu huolettavat monia. Hallitus on vastannut tilanteeseen määrätietoisesti tukemalla kotitalouksia lukuisin keinoin.

Olen sosiaali- ja terveysministerinä esitellyt laajan paketin etuuskorotuksia ja tukimuotoja, joilla vastataan kansalaisten toimeentuloon vaikeassa tilanteessa.

Aloitteestani pienituloisten eläkkeensaajien ja etuudensaajien taloudellista tilannetta helpotettiin elokuussa ylimääräisellä indeksikorotuksella.

Seuraavat korotukset useisiin etuuksiin tehdään vuodenvaihteessa.

Joulukuun lapsilisät maksetaan kaksinkertaisena. Ensi vuodelle korotetaan väliaikaisesti työttömyysturvan lapsikorotusta, lapsilisän yksinhuoltajankorotusta, opintorahan huoltajakorotusta ja toimeentulotuen lapsen perusosaa. Lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen hoitolisän enimmäismäärää korotetaan pysyvästi. Lääkkeiden omavastuu jäädytetään ensi vuodelle tämän vuoden tasoon. Erityisellä sähkötuella tuetaan verotuksellisten toimien ohella kotitalouksia nousseiden sähkölaskujen aiheuttamissa vaikeuksissa. Asumistukiin tehdään vuodenvaihteessa indeksikorotusten lisäksi huomattava korotus tuessa huomioitavien lämmityskustannusten osalta.

Työeläkkeisiin tulee vuoden vaihteessa historiallisen suuri indeksikorotus.

Vasemmistoliitolle on keskeistä, että kaikissa toimissa huomioidaan kaikkein pienituloisimmat. Esimerkiksi jouluaatonaattona maksettava kaksinkertainen lapsilisä säädettiin Vasemmistoliiton vaatimuksesta niin, että korotus hyödyttää täysimääräisesti myös toimeentulotukea saavia perheitä.

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen budjettiesityksen ohella opposition vaihtoehtobudjetteja. Pidän hämmästyttävänä, että kansalaisten kamppaillessa nousevien elinkustannusten kanssa gallupjohdossa oleva oppositiopuolue kokoomus vastaa kansalaisten huoleen esittämällä jälleen satojen miljoonien eurojen leikkauksia pienituloisimpien toimeentuloon. Esitetyt leikkaukset asumistukeen, työttömyysturvaan ja jopa toimeentulotukeen olisivat vastuuttomia ja osuisivat tuhoisasti jo valmiiksi vaikeassa asemassa oleviin suomalaisiin. Hyvinvointivaltiota murentava sosiaaliturvan heikentäminen on liian kova hinta maksettavaksi hyväosaisia hyödyttävistä veronalennuksista.

Julkaistu Kalevassa 3.12.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.