Energiayhtiöiden ylisuuria voittoja pitää hillitä

Sähkön hinnan nousu ja energian riittävyys on ollut yksi tämän vaalikauden polttavista kysymyksistä niin kotitalouksien arjessa kuin politiikan asialistallakin. Venäjän brutaali hyökkäyssota herätti Euroopan toden teolla siihen, kuinka vaarallista energiariippuvuutemme Venäjästä on ollut, ja miksi kotimaisen uusiutuvan energian lisääminen on myös turvallisuus- ja talouspolitiikan näkökulmasta välttämättömyys. 

Sähkön kallistumisen taustalla on venäläisen fossiilienergian, ennen kaikkea maakaasun, saatavuuden nopea heikkeneminen ja siitä seurannut voimakas hinnannousu. Energiamarkkinajärjestelmämme hinnoitteluperiaatteen sekä sähkön niukkuuden vuoksi myös puhtaalla tai ydinenergialla tuotettu sähkö kallistui, vaikka sen tuotantokustannukset pysyivät pitkälti ennallaan. Tämän seurauksena sähköyhtiöt ovat saaneet valtavia ansaitsemattomia voittoja samalla, kun kallistunut sähkö on ajanut monen tavallisen ihmisen ahdinkoon. 

Vasemmistoliitto on ajanut viime kesästä asti hintarajoitinta sähkön kuluttajahinnoille sekä windfall-veroa energiayhtiöiden ansiottomille voitoille. Vielä syksyn budjettiriihessä emme saaneet riittävästi tukea muilta hallituspuolueilta. Tuolloin päätetyt toimet muun muassa sähkötuesta ja verotuksen sähkövähennyksestä olivat parempia kuin ei mitään, mutta ne eivät olleet riittäviä kansalaisten näkökulmasta. 

Joulukuussa myös muut hallituspuolueet tulivat viimein samalle linjalle, ja päätimme tuolloin sähköhyvityksestä, jolla korvataan kuluttajille kuluneen talven kohtuuttomia sähkökustannuksia aiempia tukimuotoja kattavammin. Rahat näkyvät ihmisten laskuilla huhtikuusta eteenpäin.

Hallitus päätti myös sähköyhtiöiden ansaitsemattomien voittojen leikkaamisesta windfall-verolla, joka koskee vuoden 2023 voittoja. Lisäksi valmisteluun laitettiin uusi hintarajoitinmalli, joka olisi hyvin lähellä vasemmistoliiton viime kesänä ehdottamaa ja joka voitaisiin tarvittaessa ottaa käyttöön sähkön kallistuessa.

Sähkön hinnat ovat onneksi tulleet jo huomattavasti alas vuodenvaihteen huippuhinnoista. Nykyisillä sähkön pörssihinnoilla tärkein kuluttajien asemaa välittömästi parantava ja yhtiöiden ansaitsemattomia voittoja suitsiva toimi olisi velvoittaa sähkönmyyjät tarjoamaan jokaiselle asiakkaalleen mahdollisuus vaihtaa kallis määräaikainen sopimus pörssisähkösopimukseen. Myös tähän liittyen on valmistelu käynnistetty, ja toivon, että se saadaan päätökseen mahdollisimman pian. 

Jatkossa halvan sähkön eli uusiutuvilla tuotetun sähkön tarjontaa on lisättävä, mutta tarvitaan myös toimia hinnoittelujärjestelmän korjaamiseksi. Sähköyhtiöiden ylivoittoa leikkaava windfall-vero on syytä pitää pysyvästi voimassa. Sillä on sekä valtiontaloutta vahvistava että hintojen nousua ehkäisevä vaikutus. Hallituksen toimilla rajattiin jo aiemmin merkittävästi sähkönsiirtoyhtiöiden voittoja, ja tulevina vuosina on syytä arvioida, oliko sähkönsiirtohintoja suitsiva lakimuutos riittävä.

Energiaa on syytä pyrkiä säästämään aina kun mahdollista, mutta kaikilla on oikeus riittävään lämpöön ja energiaan.

Hanna Sarkkinen

Julkaistu lyhennettynä Kainuun Sanomissa viikolla 12/2023

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *