Elinkustannusten nousu koettelee nyt monia

Kriisit koettelevat eniten niitä, ketkä ovat valmiiksi heikoimmassa asemassa. Tämä nähtiin jo koronan aikana, ja valitettavasti se nähdään nyt myös Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman kriisin aikana.

Hinnat nousevat nyt kovaa vauhtia. Tosiasia on, että valtio ei voi kompensoida kaikkia sodan aiheuttamia kustannuksia yrityksille ja ihmisille, mutta erityisesti pienituloisten elämänedellytyksistä on pyrittävä huolehtimaan myös kriisin keskellä.

Tällä viikolla esittelen eduskunnalle esityksen ylimääräisestä indeksikorotuksesta

kansaneläkeindeksiin sidottuihin sosiaaliturvaetuuksiin, mikä tuo pientä helpotusta pienituloisimmille suomalaisille.

Korotuksen myötä esimerkiksi täyden kansaneläkkeen määrä nousee 1.8.2022 alkaen noin 24 euroa kuussa, peruspäivärahan ja työmarkkinatuen määrä noin 26 euroa, toimeentulotuen perusosan määrä noin 18 euroa kuukaudessa sekä keskimääräisen ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrä noin 14 euroa kuukaudessa. Samassa yhteydessä työeläkkeiden verotusta tälle vuodelle kevennetään hieman.

Venäjän brutaalin sodan myötä fossiilisesta tuontienergiasta irtautuminen on yhä enemmän myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Reilun siirtymän politiikka tarkoittaa tasapainoilua sen välillä, että siirtymää pois fossiilisista polttoaineista vauhditetaan ja että samalla kansalaisten toimeentulosta huolehditaan muutosten keskellä.

Hallituksen päättämässä mittavassa vihreän siirtymän paketissa tehdään investointeja uusiutuvan energian teknologioihin ja energiatehokkuusparannuksiin. Lisäksi paketissa on avustuksia kotitalouksille fossiililämmityksestä irtautumiseen, liikenteen sähköistymisen tukia ja panostuksia logistiikkaketjuun, jolla saamme metsästä kestävää energiaa nykyistä tehokkaammin. Myös maataloustuottajia ja kuljetusyrittäjiä tuetaan vaikeassa tilanteessa.

Liikenteen sähköistyminen on tulevaisuutta, mutta samalla realiteetti on se, että polttoaineiden hinnan nousu on akuutti ongelma monille suomalaisille. Siksi osana toimia päätettiin myös jakeluvelvoitteen alentamisesta. Jakeluvelvoitteen alentaminen 7,5 prosenttiyksilöllä alentaa polttoaineen pumppuhintaa noin 12 sentillä per litra. Aiemmin hallitus teki päätöksen myös työmatkavähennyksen tuntuvasta korotuksesta.

Tulen antamaan myös asetusmuutokset, joilla korvataan polttoaineen hinnan noususta johtuvia kustannuksia sairausvakuutuksesta korvattavissa matkoissa. Asetusmuutoksilla korotetaan sairaankuljetuksen ja ns. kela-taksien korvaustaksaa sekä oman auton käytön kilometrikorvausta.

Elinkustannuksien nousua on syytä edelleen seurata tarkkaan ja lisätoimiin on varauduttava eri sektoreilla. Kriisiaikoina vastuullinen talouspolitiikka tarkoittaa erityisesti sitä, ettei ketään päästetä putoamaan kyydistä.

Julkaistu Kalevassa 18.5.2022

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *