EU tarvitsee ”Green New Dealin”

Ilmastonmuutoksen suunnaton riski on ollut tiedossa jo pitkään, mutta toimet sen hillitsemiseksi ovat olleet liian vähäisiä. Elämme viimeisiä aikoja, jolloin voimme vielä hillitä ilmastonmuutosta ja välttää sen katastrofaaliset seuraukset.

Kaikkien päätösten on oltava ilmastoviisaita. Ilmastokestävän yhteiskunnan rakentaminen on iso yhteiskunnallinen ja taloudellinen ponnistus, joka voi luoda paljon uutta työtä. Tulevalla europarlamenttikaudella EU:n koko toimintaa viitoittavaksi tieksi on otettava ilmastokestävän maanosan rakentaminen ekologisen jälleenrakennuksen kautta. Eurooppa tarvitsee oman ”Green New Dealin”, investointi- ja toimintaohjelman, jossa määritellään reitti hiilineutraaliuteen ja parempaan työllisyyteen vuoteen 2040 mennessä.

Ekologinen jälleenrakennus edellyttää luonnollisesti valtavia rahallisia resursseja toteutuakseen. Se tarkoittaa esimerkiksi panostuksia kiertotalouteen, vähäpäästöiseen liikenteeseen ja puhtaaseen energiaan. Se tarkoittaa myös finanssimarkkinoiden sääntelyn uudistamista niin, että hiilijalanjälki tulee näkyväksi ja rahat ohjautuvat kestävään toimintaan.

Verotusta on uudistettava niin, että esimerkiksi Euroopan laajuisen lentoveron kautta hillitään runsaspäästöisen lentoliikenteen kasvua ja kerätään varoja rajat ylittävien raideinvestointien toteuttamiseen. Ympäristökestävyys on huomioitava EU:n maataloustuissa vahvemmin ja aluekehitystukien kautta pitää tukea erityisesti ympäristökestävien työpaikkojen syntyä. Euroopan keskuspankin rahoituksen tulee tukea ekologista rakennemuutosta.

Euroopan ekologinen jälleenrakennus ja nopea siirtyminen vähähiilisyyteen on tehtävä sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Ihmisille on mahdollistettava sujuva siirtymä uusiin töihin panostamalla koulutukseen ja eriarvoisuus ei saa muutosten seurauksena kasvaa.

Alkuperäinen New Deal nosti reilu 80 vuotta sitten Yhdysvallat historiallisen suuresta lamasta. Se uudisti yhteiskuntaa ja antoi työtä ja toivoa tulevasta miljoonille ihmisille. Green New Dealin suhteen panokset ovat vielä kovemmat, koska ilmastonmuutoksen torjunnassa kyseessä on koko maapallon elinkelpoisuudesta ja lastemme tulevaisuudesta.

Euroopan Unioni on suuri kansainvälinen toimija, joka voi antaa suuntaviivat ilmastokestävyyden rakentamiseksi myös maailmanlaajuisesti. Nyt on käytävä työhön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *