Psykologikoulutusta Ouluun

Pohjois-Suomessa kärsitään psykologipulasta. Etelä-Suomessa koulutetut psykologit eivät liiku työn perässä riittävästi Pohjois-Suomeen ja avoimia psykologien työpaikkoja on paikoin vaikea saada täytettyä. Tämä heijastuu negatiivisesti kansalaisten psykologipalveluiden saatavuuteen. Ylipäätään Oulun yliopistosta valmistuvista opiskelijoista suurin osa työllistyy Pohjois-Suomeen, joten Oulun yliopiston koulutusvalikoimalla on suuri merkitys alueen työvoiman saatavuudelle.

Psykologipulaan voitaisiin vastata antamalla Oulun yliopistolle psykologian koulutusoikeus. Siksi olen jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa tiedustelen antaako hallitus Oulun yliopistolle psykologian maistereiden koulutusoikeuden.

Koulutusvastuulle on vahvat työvoimatarpeesta lähtevät perusteet. Oulun yliopisto haluaa kouluttaa psykologeja ja on tekemässä opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotuksen psykologian koulutusvastuusta. Jos Oulun yliopisto saisi perustaa psykologian hakukohteen, voisi yliopisto alkaa kouluttaa psykologian kandidaatteja ja maistereita. Tällä hetkellä psykologian maistereita koulutetaan Helsingin, Jyväskylän, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoissa.

Mielenterveysongelmat ja palvelujen tarve on ollut kasvussa, joten myös osaavan työvoiman saatavuudesta on pidettävä huolta. Psykologeja tarvitaan perinteisten tehtävien ohella muun muassa varhaiskasvatukseen, oppilashuoltoon, nuorten palveluihin ja kuntoutukseen. Lisäksi osa psykologeista kouluttautuu psykoterapeutiksi tai hankkii erikoistumiskoulutuksen esimerkiksi neuropsykologian tai lasten ja nuorten erikoispsykologiksi.

Työvoiman saatavuuden turvaaminen koko Suomessa on linjassa hallituksen tavoitteiden kanssa tukea ihmisten terveyttä ja työkykyä ja sekä parantaa matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuutta. Kun tilanne on tämä, en näe syytä olla antamatta koulutusoikeutta Oulun yliopistolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *