Oikeudenmukainen Eurooppa kaikille, ei harvoille

Vasemmistoliitto on asettanut minut eurovaaliehdokkaaksi. Suostuin ehdokkuuteen, koska eurovaalit ovat tärkeät: EU-tasolla päätetään monista Suomen ja maailman kehityksen kannalta olennaisista asioista. Iso osa Suomen lainsäädännöstä perustuu EU-tason direktiiveihin ja asetuksiin.

Eduskuntavaalit menivät omalta osaltani hyvin, ja olen saanut paljon pyyntöjä eri puolilta Suomea asettua eurovaaliehdokkaaksi. Haluan olla tekemässä Vasemmistoliitolle eurovaalivoittoa. Olen puolueen varapuheenjohtaja, joten minulla on myös velvollisuus olla mukana tekemässä yhteistä vaalityötä ja olla edistämässä Vasemmistoliiton tavoitteita myös erittäin tärkeissä eurovaaleissa.

Eurovaalien aikataulu on erittäin haastava ja epäkiitollinen, eduskuntavaalit käytiin juuri ja edessä on hallitusneuvottelut, joissa myös Vasemmistoliitto ja allekirjoittanut on toivottavasti sorvaamassa Suomelle uutta hallitusohjelmaa. Aikatauluille ei kuitenkaan tässä vaiheessa mahda mitään.

Keskeisimmät kysymykset eurovaaleissa ovat ilmastokestävän Euroopan rakentaminen, ihmisten työllisyyteen ja hyvinvointiin panostaminen sekä veronkierron lopettaminen.

Ympäristöongelmat ovat globaaleja ja ilmasto- ja ympäristöpolitiikan suuntaviivoista ja reunaehdoista päätetään EU-tasolla. EU:n pitää tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, EU-tason ilmastopolitiikalla on suuri globaali merkitys. Panostamalla ilmastonmuutoksen torjuntaan, voidaan myös luoda paljon uutta työtä. Vasemmistoliitto haluaa Euroopalle oman ”green new dealin” eli ympäristökestävän jälleenrakennuksen ohjelman, jonka avulla rahoitetaan tarvittavia investointeja esimerkiksi raiteisiin ja uusiutuvaan energiaan ja luodaan samalla uutta työtä.

Toisaalta EU-tason talous- ja rahapolitiikka luo reunaehtoja myös Suomen työllisyydelle ja talouskehitykselle. Vasemmisto haluaa politiikkaa, jossa ihmisten hyvinvointi nostetaan pankkien hyvinvoinnin edelle. Veronkierto ja veroparatiisit ovat valtava ongelma Euroopassa, veroparatiisitalous nakertaa hyvinvointipalveluiden rahoituspohjaa ja mahdollistaa talousrikollisuutta. Vasemmistoliitto haluaa laittaa stopin veronkierrolle ja verovälttelylle ja sulkea veroparatiisit. Vasemmisto haluaa vahvistaa Euroopan ihmisten sosiaalisia oikeuksia ja työoikeuksia, sillä unioni on ihmisiä varten.

Oikeistopopulismi on nousemassa ympäri Eurooppaa, ja joidenkin jäsenmaiden oikeusvaltiokehitys on huolestuttavaa. Oikeistopopulismille tarvitaan inhimillisiä vastavoimia. Euroopan ongelmat eivät ratkea asevarustelulla tai vastakkainasettelulla, vaan panostamalla ihmisten hyvinvointiin ja koulutukseen ja rakentamalla tervettä ja oikeudenmukaista taloutta – rakentamalla oikeudenmukaista ja inhimillistä Eurooppaa.

EU:ssa tehdään myös aluepolitiikkaa. On tärkeää varmistaa, että EU:n päätöksenteossa otetaan huomioon pohjoisten alueiden erityiskysymykset ja, että Itä- ja Pohjois-Suomen kannalta tärkeät aluekehityshankkeet saavat jatkoa. EU:n budjetista päättäminen on seuraavan parlamentin edessä, ja on tärkeää, että aluekehityshankkeet saavat jatkoa ja että budjetissa painotetaan nykyistä enemmän ilmastokestäviä hankkeita sekä tutkimusta.

Eduskuntavaalit tulivat ja menivät, Vasemmistoliiton kannalta ne menivät hyvin. Huomio keskittyy tulevina viikkoina hallituksen muodostamiseen, toivottavasti ihmiset lähtevät kuitenkin toukokuun lopussa äänestämään myös oikeudenmukaisen Euroopan puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.