Historiallisia uudistuksia

Uusi hallitusohjelma on merkittävä käännös. Perusturvan, koulutuksen ja palveluiden leikkausten aika on ohi, ja nyt on aika rakentaa. Vaikka hallitusohjelma on voittopuolisesti hyvä, ei kaikkia tarpeellisia parannuksia ja uudistuksia pystytä seuraavan neljän vuoden aikana tekemään. Mukana on myös joitain hankalia kysymyksiä. Kokonaisuus on kuitenkin vahvasti plussalla. Hallituspuolueena teemme eduskunnassa hallituksen politiikkaa, mutta kaikki vasemmistoliiton tavoitteet ovat edelleen voimassa ja niitä kohden pyrimme.

Parannukset perusturvaan ja palveluihin, aktiivimallin purkaminen, subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen sekä koulutuksen ja tienpidon lisämäärärahat ovat hienoja asioita. Kuitenkin ehkä eniten minua ilahduttavat rakenteelliset uudistukset. Sote-uudistus tehdään järkevällä tavalla julkisten palveluiden pohjalle ja perhevapaita lähdetään uudistamaan. Hallitusohjelman ehdoton helmi on oppivelvollisuuden jatkaminen toiselle asteelle ja opintojen aito maksuttomuus.

Tänä päivänä työelämässä ja yhteiskunnassa on vaikea pärjätä ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Pelkän perusasteen varassa olevien työllisyysaste on vain noin 40%. Silti ikäluokasta 16% jää vaille toisen asteen tutkintoa. Nyt oppivelvollisuus modernisoidaan vastaamaan tämän päivän osaamistarpeita ja välttämätön koulutus tehdään kaikille maksuttomaksi.

Oppivelvollisuuden pidentämisen kriitikot sanovat, ettei se ratkaise ongelmia, jotka aiheuttavat koulupudokkuutta. Totta on, ettei oppivelvollisuus ja toisen asteenmaksuttomuus ole ihmelääke. Tarvitaan myös varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, tukipalveluiden ja perhepalveluiden vahvistamista. Oppivelvollisuuden jatkaminen toiselle asteelle kuitenkin mahdollistaa opiskelun tasa-arvoisesti kaikille ja Suomen osaamistason noston. Se lähettää nuorille, perheille ja koko yhteiskunnalle viestin siitä, että peruskoulun jälkeinen tutkinto on hankittava ja se velvoittaa yhteiskunnan toimijat mahdollistamaan sen. Erityisen tärkeä muutos on matalan koulutuksen ja tulotason sekä maahanmuuttajataustaisten perheiden lapsille, jotka keskimääräistä useammin jäävät koulutuksen ulkopuolelle.

Harva olisi valmis poistamaan oppivelvollisuuden ja maksuttomuuden peruskoulusta. Miksi siis nykyaikana lähes yhtä välttämätön toinen aste ei olisi yhtä lailla oppivelvollisuuden ja maksuttomuuden piirissä? Maailma on muuttunut ja oppivelvollisuuden on muututtava sen mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *