Hallitus laittaa pisteen sähkönsiirtomaksujen himokorotuksille

Sähkö on modernin elämän perusedellytys. Ilman valoa ja lämpöä ei voi Suomessa elää. Sähkön tulee olla ympäristöystävällistä sekä taloudellisesti kaikkien saatavilla. Siksi hallitus on laitamassa pisteen sähkönsiirtomaksujen ylisuurille korotuksille.

Vasemmistoliitto vastusti jo aikoinaan luonnollisen sähkönsiirtomonopolin, eli valtionyhtiö Fortumin sähköverkkojen, myymistä sijoittajille ja olemme vaatineet rotia sähkönsiirtomaksuihin jo vuosia.

On hienoa, että nykyinen hallitus ryhtyy korjaamaan epäkohtaa ja on valmistellut lakiesityksen, jolla sähkönsiirtomaksuja hillitään.

Lakiuudistuksen myötä jakeluyhtiöiden mahdollisuudet korottaa hintojaan ja paisuttaa voittojaan kapenevat huomattavasti. Monopoliyhtiöiden sallittu tuotto supistuu lähes kolmanneksella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jakeluverkot voivat ensi vuonna kerätä asiakkailtaan satoja miljoonia euroja vähemmän kuin viime vuonna.

Arvio on, että kerrostalossa asuvan siirtomaksu tippuu keskimäärin useita kymppejä vuodessa, sähkölämmitteisessä pientalossa asuvalta jopa satasia. Lisäksi asiakkaat eivät enää koe ylisuuria vuosikohtaisia korotuksia.

Hintojen korotuksia ja sähkönkäyttäjien lompakosta riivittäviä ylisuuria voittoja estetään monella tavalla. Siirtomaksujen vuotuista korotuskattoa lasketaan puoleen nykyisestä.

Toimitusvarmuustavoitteiden täytäntöönpanoaikataulua jatketaan 8 vuodella niille jakeluverkoille, joissa on paineita kustannusten nousuun suurten muutosten vuoksi. Sählöverkkojen rakentaminen ja ylläpito edellytetään tehtävän kustannustehokkaasti: maakaapeloinnin sijaan tulee käyttää muita menetelmiä, jos ne ovat kustannustehokkaampia. Lisäksi Energiaviraston tekemä valvontamallin muutos vähentää sähkönsiirtoyhtiöiden mahdollisuuksia nostaa ylisuuria voittoja.

Näiden muutosten lisäksi hallitus aikoo ryhtyä valmistelemaan toimenpiteitä, joilla sijoittajien omistuksessa olevien sähkönsiirtoyhtiöiden harjoittamaan verovälttelyyn päästäisiin käsiksi.

Tämä on tärkeää, sillä yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi viime vuonna, että Suomi on viimeisen viiden vuoden aikana menettänyt pelkästään Elenian ja Carunan verovälttelyn vuoksi 90 miljoonaa euroa verotuloja.

Julkaistu Koillismaa -lehdessä 10.2.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *