EU vaikuttaa myös suomalaiseen työntekijään

Euroopan unioni ja sen päätöksenteko vaikuttaa meidän kaikkien jokapäiväiseen elämään. Vaikka työmarkkina-asioista päätetään paljolti työmarkkinaosapuolten kesken ja suomalaisella työlainsäädännöllä, niin silti EU vaikuttaa monella tavalla myös työelämään ja työntekijöihin.

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus EU-jäsenmaiden välillä on mullistanut työmarkkinoitamme. Se on tuonut mukanaan hyvää myös suomalaisten ulkomaille suuntautuneen työssäkäynnin osalta, mutta toisaalta on johtanut monen Suomeen töihin tulleen ala-arvoiseen hyväksikäyttöön halpatyövoimana.

Oikeisto on rakentanut EU:ta suuren bisneksen ehdoilla eikä työelämäoikeuksiin ole kiinnitetty aina riittävästi huomiota ja toisaalta EU on talouspoliittisen ohjauksen kautta painostanut jäsenmaita jopa heikentämään työelämäoikeuksia.

On epäoikeudenmukaista, että markkinamekanismi ja talouskurisäännöt ovat unionin erityisessä suojauksessa, mutta duunari ei ole.

Työelämää koskevista sosiaalisista oikeuksista on tehtävä sitova osa EU-sääntelyä ja työntekijöiden suojaa on vahvistettava.

EU ei saa talouspoliittisella ohjauksella murtaa työehtosopimuksia tai minimipalkkauksia. EU:lle ei saa antaa myöskään mahdollisuutta ajaa jäsenmaiden julkisia palveluita yksityistämiseen talouden kiristysruuvin avulla.

On vahvistettava sitä periaatetta, että kussakin maassa noudatetaan maan työehtosopimuksia ja lakeja ja maksetaan niiden mukaista palkkaa ja että jokaisen on saatava samasta työstä sama palkka.

Tätä ei saavuteta vain toiveilla, vaan asiaan valvontaa varten perustettavalle Euroopan työviranomaiselle on taattava riittävät valtuudet puuttua epäkohtiin.

EU-sääntelyllä on luotava turvaa myös uusiin työn muotoihin, kuten alusta- ja freelancertyöhön. Työoikeuksien on koskettava myös alustatyöläisiä ja freelancer-työntekijöille on annettava järjestäytymisoikeus.

Vaikka europarlamentti tuntuisi äärimmäisen kaukaiselta norsunluutornilta tavallisen työntekijän korvaan, tosiasiassa siellä käytetään suurta valtaa myös työelämää koskevissa kysymyksissä.

Iso osa Suomen lainsäädännöstä luodaan EU-tasolla. Siksi on tärkeää, että jokainen työelämän parantamisesta kiinnostunut ihminen äänestäisi tulevissa eurovaaleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *